Κρητικό σαρίκι γαμπρού
  search
  • Κρητικό σαρίκι γαμπρού

  Κρητικό σαρίκι γαμπρού

  59,00 €
  .

   Κρητικό σαρίκι γαμπρού 

  Κρητικό σαρίκι γαμπρού Πυκνής ύφανσης χειροποίητο σαρίκι ανωγειανής πλέξης από νήμα τύπου "μπιρσίμι"

  Ποσότητα
  Τελευταία προϊόντα σε απόθεμα

  • Ρώτησε μας τώρα
    Ασφάλεια

  Παρέχουμε ασφαλή λειτουργία περιήγησης στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

    Παραλαβή

  Όλα τα προϊόντα αποστέλλονται με προσοχή στην συσκευασία

    Αποστολή και επιστροφή

  Παρέχουμε την δυνατότητα επιστροφής σε όλα μας τα προϊόντα.

  Κρητικό σαρίκι γαμπρού 

  Το Κρητικό σαρίκι στην πιο ιδιαίτερη μορφή του! Η γνήσια ανωγειανή πλέξη, τόση πυκνή, που και το φως ακόμα δυσκολεύεται να "περάσει". Τα "δάκρυα", τα κρόσσια δηλαδή σε όλες τις πλευρές του μαντιλιού, έχουν ένα μοναδικό σχέδιο. Για τον γαμπρό, τον κουμπάρο, τον πατέρα, για τον γάμο την βάφτιση την χαρά!Επί της εποχής του Μεσοπολέμου, οι Κρήτες, αντί για το σημερινό σαρίκι, φόραγαν το σπαστό κόκκινο φέσι, με την μακριά φούντα. Σκόπιμο είναι όμως να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση, με το φέσι των Τούρκων. Μαζί με το σπαστό κόκκινο φεσάκι που φόραγαν οι Κρήτες, τύλιγαν μαζί ένα μεγάλο μαντίλι, το σημερινό σαρίκι.

  Το σαρίκι είναι μιας Τουρκικής προέλευσης λέξη. Πριν λάβει αυτήν την ονομασία, στην Κρητική διάλεκτο το αποκαλούσαν και πέτσα.Ένα είδος πέτσας όμως, φόραγαν οι Κρήτες ακόμα από τα τέλη του 15ου αιώνα, το οποίο το φόραγαν στο κεφάλι, το τύλιγαν και άφηναν τις άκρες να πέφτουν με χάρη στο πλάι, δηλαδή στους κροτάφους. Ένας ακόμη τρόπος που οι Κρήτες έβαζαν το σαρίκι ή την πέτσα να πέφτει στους ώμους, δημιουργώντας δυο άκρες που κατέληγαν στο στήθος. Κατά την εποχή αυτή, άλλα ονόματα δόθηκαν στο σαρίκι, όπως ‘’τζεβρές’’ ή ‘’λαχούρι’’ όταν ήταν πολύχρωμο.Σήμερα πλέον το σαρίκι, το παραδοσιακό υφαντό που στολίζει με τέχνη το κεφάλι των Κρητών, συμβολίζει την κατοχή του Τουρκικού ζυγού της Κρήτης.

  Καθώς επίσης και το ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου.Σήμερα το σαρίκι έχει δυο κεντιτούς χρωματισμούς. Το μαύρο και το άσπρο. Το άσπρο είναι το γιορτινό της χαράς και είθισται και φοριέται σε χαρμόσυνες περιστάσεις όπως γάμους, βαφτίσεις και κάθε λογής χαρούμενη κοινωνική εκδήλωση. Αντίθετα το μαύρο είναι το χρώμα της λεβεντιάς και της περηφάνιας, αλλα και το πένθος στην ζωή κάθε Κρητικού.

  Κρητικό σαρίκι γαμπρού 

  γαμπρού 

  Κρητικό σαρίκι μπρελόκ

  Μ1

  Μπορεί επίσης να σας αρέσουν

  Σχόλια (0)
  Δεν υπάρχουν κριτικές πελατών προς το παρόν.