Μπρελόκ κουκουβάγια
Μπρελόκ κουκουβάγια
Μπρελόκ κουκουβάγια από ξύλο σημύδας. Περίγραμμα βαμμένο με σκούρο καφέ χρώμα και η κουκουβάγια σε φυσικό χρώμα ξύλου. Τα μάτια της, ματόχαντρα μπλε. Μπρελόκ κρίκος με αλυσίδα σε χρυσό χρώμα.
Παρέχουμε ασφαλή λειτουργία περιήγησης στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα
Όλα τα προϊόντα αποστέλλονται με προσοχή στην συσκευασία
Παρέχουμε την δυνατότητα επιστροφής σε όλα μας τα προϊόντα.
Μπρελόκ κουκουβάγια
Ο πιο γνωστός σε όλους μας συμβολισμός της κουκουβάγιας είναι αυτός της σοφίας. Πώς, όμως, προέκυψε ο θρύλος της έξυπνης γλαύκας, στη μεγαλύτερη ίσως προφορική παράδοση του φανταστικού, την αρχαία ελληνική μυθολογία; Είναι γνωστό ότι η κουκουβάγια, με τα μεγάλα της φωτεινά μάτια, μπορεί να δει αυτά που οι άλλοι αδυνατούν.
Εκεί που οι άλλοι εξαπατούνται, εκεί που το σκοτάδι κυριαρχεί, μεταφορικά και κυριολεκτικά, η κουκουβάγια ξέρει τι πραγματικά υπάρχει. Από την οπτική του ανθρώπου αυτή είναι και η ουσία της πραγματικής σοφίας, κάνοντας τους αρχαίους Έλληνες να προικίσουν τη γλαύκα με το φορτίο του τίτλου του σοφότερου πλάσματος, πέραν του ανθρώπου.
Ταυτίζοντάς τη με τη Θεά Αθηνά, με την οποία μοιράζονταν τα ίδια σπινθηροβόλα και σκεπτικά μάτια. Και οι κουκουβάγιες φαίνεται να υποδέθηκαν με θέρμη τον τίτλο, φωλιάζοντας συχνά, σύμφωνα με μαρτυρίες, μέσα στον Παρθενώνα.
Το ιερό πουλί της Αθηνάς ονομάζεται «Γλαύκα»! Ένα από τα προσωνύμια της Θεάς της Σοφίας ήταν «γλαυκώπις», λόγω των σπιθιροβόλων γαλάζιων ματιών της. Η Γλαύκα συμβολίζει την σοφία, διότι είναι νυχτόβιο πτηνό το οποίο έχει εξαιρετική όραση ακόμα και στο σκοτάδι. Έχει την φυσική συνεπώς ιδιότητα να βλέπει την «αθέατη πλευρά των πραγμάτων», εκεί που άλλοι αδυνατούν λόγω του σκότους.
Συμβολίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την «σοφία» που αφορά την μετουσίωση της απλής γνώσης σε βίωμα, πνευματικότητα και στάση ζωής. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μακριά από το φως της ημέρας και την φασαρία («εις εαυτόν διείσδυση»), όταν ο άνθρωπος απομονώνεται από το φυσικό περιβάλλον του, προσπαθώντας να ανακαλύψει την αυτογνωσία, την πραγματική υπόσταση των πραγμάτων, και την Θεία του υπόσταση.
Για αυτό τον λόγο και η γλαύκα της Αθηνάς πετάει μόλις η μέρα γείρει προς την δύση της… Δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαίο, πως οι «μυήσεις» κατά την διάρκεια των μυστηριακών τελετών γινόταν πάντα νύχτα κάτω από το φως των δαυλών. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως επιλέχθηκε (την δεκαετία του 1960), ως σήμα του Ελληνικού Οργανισμού Εκδόσεων σχολικών διδακτικών Βιβλίων. Ψιλά γράμματα αυτά, για τους περισσότερους βέβαια…
Το αρχαίο Αθηναϊκό τετράδραχμο του 5ου αιώνα π.Χ. φέρει την εικόνα της κουκουβάγιας! Αντίγραφο του Αθηναϊκού τετράδραχμου υπάρχει στο νόμισμα του Ελληνικού ενός ευρώ.
Μπρελόκ κουκουβάγια
Χαρακτηριστικά
- ΜΠΡΕΛΟΚ
- Μπλε μάτια
Σχήμα κουκουβάγιας
Χρυσός κρίκος με αλυσίδα
Μπορεί επίσης να σας αρέσουν