Κρητικό σαρίκι εσάρπα
  search
  • Κρητικό σαρίκι εσάρπα

  Κρητικό σαρίκι εσάρπα

  65,00 €
  .

  Κρητικό σαρίκι εσάρπα

  Χειροποίητο σαρίκι  εσάρπας σε τρία χρώματα: λευκό για νύφη ή κουμπάρα & μαύρο για ιδιαίτερες περιστάσεις και τώρα φούξια για ιδιαίτερες εμφανίσεις!

  Χρώμα
  Ποσότητα

  • Ρώτησε μας τώρα
    Ασφάλεια

  Παρέχουμε ασφαλή λειτουργία περιήγησης στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

    Παραλαβή

  Όλα τα προϊόντα αποστέλλονται με προσοχή στην συσκευασία

    Αποστολή και επιστροφή

  Παρέχουμε την δυνατότητα επιστροφής σε όλα μας τα προϊόντα.

  Κρητικό σαρίκι εσάρπα

  Κρητικό σαρίκι εσάρπα

  Η επιτομή στο κρητικό σαρίκι. Δύσκολη και χρονοβόρα η κατασκευή του, το κάνουν μοναδικό και ικανό να στολίσει τις ιδιαίτερες στιγμές του γάμου, της βάφτισης. Βασισμένο στην μακραίωνη παράδοση που κρατά από το 1453, γίνεται γέφυρα της παράδοσης με τον σύγχρονο τρόπο ζωής!  Διπλή πλέξη, μακριά κρόσσια από νήμα λεπτό, μπιρσίμι άσπρο ή μαύρο. Διαστάσεις : 1,70*80*80 εκ. (οι διαστάσεις ενδέχεται να διαφέρουν λόγο της χειροποίητης κατασκευής του) Επί της εποχής του Μεσοπολέμου, οι Κρήτες, αντί για το σημερινό σαρίκι, φόραγαν το σπαστό κόκκινο φέσι, με την μακριά φούντα. Σκόπιμο είναι όμως να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση, με το φέσι των Τούρκων.

  Μαζί με το σπαστό κόκκινο φεσάκι που φόραγαν οι Κρήτες, τύλιγαν μαζί ένα μεγάλο μαντίλι, το σημερινό σαρίκι. Το σαρίκι είναι μιας Τουρκικής προέλευσης λέξη. Πριν λάβει αυτήν την ονομασία, στην Κρητική διάλεκτο το αποκαλούσαν και πέτσα.Ένα είδος πέτσας όμως, φόραγαν οι Κρήτες ακόμα από τα τέλη του 15ου αιώνα, το οποίο το φόραγαν στο κεφάλι, το τύλιγαν και άφηναν τις άκρες να πέφτουν με χάρη στο πλάι, δηλαδή στους κροτάφους. Ένας ακόμη τρόπος που οι Κρήτες έβαζαν το σαρίκι ή την πέτσα να πέφτει στους ώμους, δημιουργώντας δυο άκρες που κατέληγαν στο στήθος. Κατά την εποχή αυτή, άλλα ονόματα δόθηκαν στο σαρίκι, όπως ‘’τζεβρές’’ ή ‘’λαχούρι’’ όταν ήταν πολύχρωμο.

  Σήμερα πλέον το σαρίκι, το παραδοσιακό υφαντό που στολίζει το κεφάλι των Κρητών, συμβολίζει την κατοχή του Τουρκικού ζυγού στην Κρήτη. Καθώς επίσης και το ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου.Σήμερα το σαρίκι έχει δυο κεντιτούς χρωματισμούς. Το μαύρο και το άσπρο. Το άσπρο είναι το γιορτινό της χαράς και είθισται και φοριέται σε χαρμόσυνες περιστάσεις όπως γάμους, βαφτίσεις και κάθε λογής χαρούμενη κοινωνική εκδήλωση. Αντίθετα το μαύρο είναι το χρώμα της λεβεντιάς και της περηφάνιας, αλλα και το πένθος στην ζωή κάθε Κρητικού.

  Κρητικό σαρίκι εσάρπα

  ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ Γ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

  Μ2

  Χαρακτηριστικά

  ΣΑΡΙΚΙ ΕΣΑΡΠΑ
  ΔΙΠΛΗ ΠΛΕΞΗ
  ΜΑΚΡΥ ΚΡΟΣΙ
  ΜΠΙΡΣΙΜΙ

  Μπορεί επίσης να σας αρέσουν

  Σχόλια (0)
  Δεν υπάρχουν κριτικές πελατών προς το παρόν.