Κρητικά Μπλουζάκια ΚριΚρι
    search
    • Κρητικά Μπλουζάκια ΚριΚρι
    • Κρητικά Μπλουζάκια ΚριΚρι

    Κρητικά Μπλουζάκια ΚριΚρι

    19,90 €
    .

    Κρητικά Μπλουζάκια ΚριΚρι

    Κρητικά Μπλουζάκια ΚριΚρι T-shirt culture. Κρι Κρι Wild Crete. Μεταξοτυπία, 100% βαμβακερό μπλουζάκι βαμμένο με μη τοξικά χρώματα με βάση το νερό. Ένα καθαρά κρητικό προιόν φτιαγμένο στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Κρητικά μπλουζάκια
    Ποσότητα

    • Ρώτησε μας τώρα
      Ασφάλεια

    Παρέχουμε ασφαλή λειτουργία περιήγησης στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

      Παραλαβή

    Όλα τα προϊόντα αποστέλλονται με προσοχή στην συσκευασία

      Αποστολή και επιστροφή

    Παρέχουμε την δυνατότητα επιστροφής σε όλα μας τα προϊόντα.

    Κρητικά Μπλουζάκια ΚριΚρι

    Το κρι-κρι ( Capra hircus cretica ), που μερικές φορές αποκαλείται Κρητικός τράγος , Αγρίμι ή Κρητικό αγριοκάτσικο , είναι ένας άγριος τράγος που κατοικεί στην Ανατολική Μεσόγειο , που παλαιότερα θεωρούνταν υποείδος αγριόγιδου Το κρι-κρι σήμερα το συναντάμε μόνο στην Ελλάδα σε τρία μικρά νησάκια λίγο έξω από τις ακτές της Κρήτης ( Διά , Θόδωρου και Άγιοι Πάντες). Το κρι-κρι συναντάμε και στο νησί Σαπιέντζα ( Μεσσηνιακές Οινούσσες) που μεταφέρθηκε στο νησί σε μεγάλους αριθμούς, για να προστατεύσει το είδος από την εξαφάνιση.

    Το κρι-κρι έχει ένα ανοιχτό καφέ παλτό με μια πιο σκούρα ζώνη στο λαιμό. Έχει δύο κέρατα που σαρώνουν πίσω από το κεφάλι. Στην άγρια ​​φύση είναι ντροπαλά και αποφεύγουν τους ανθρώπους, ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ζώο μπορεί να πηδήξει σε κάποια απόσταση ή να σκαρφαλώσει σε φαινομενικά απότομους βράχους.

    Το κρι-κρι δεν θεωρείται ιθαγενές της Κρήτης, πιθανότατα είχε εισαχθεί στο νησί κατά την εποχή του Μινωικού πολιτισμού . Κάποτε ήταν κοινό σε όλο το Αιγαίο αλλά στις κορυφές των Λευκών Ορέων ύψους 2.400 μέτρων (8.000 πόδια) . Η Δυτική Κρήτη είναι τα τελευταία τους οχυρά —ιδιαίτερα μια σειρά από σχεδόν κάθετους βράχους 900 μέτρων (3.000 πόδια) που ονομάζονται Απατημένοι— στην κορυφή του φαραγγιού της Σαμαριάς . Αυτή η οροσειρά, που φιλοξενεί άλλα 14 ενδημικά είδη ζώων, προστατεύεται ως καταφύγιο βιόσφαιρας της UNESCO Συνολικά, η εμβέλειά τους εκτείνεται στα Λευκά Όρη, τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς και τις νησίδες Ντία, Θόδωρου και Άγιους Πάντες. Πρόσφατα μερικά εισήχθησαν σε δύο ακόμη νησιά.

    Μέχρι το 1960, το κρι-κρι ήταν υπό απειλή, με πληθυσμό κάτω από 200. Ήταν το μόνο κρέας που ήταν διαθέσιμο στους αντάρτες του βουνού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο . Η κατάστασή του ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους το φαράγγι της Σαμαριάς έγινε εθνικός δρυμός το 1962. Υπάρχουν ακόμη περίπου 2.000 ζώα στο νησί και θεωρούνται ευάλωτα: οι κυνηγοί εξακολουθούν να τα αναζητούν για το τρυφερό κρέας τους, οι βοσκότοποι έχουν γίνει πιο σπάνιοι και οι ασθένειες έχουν επηρεάσει τους. Ο υβριδισμός αποτελεί επίσης απειλή, καθώς ο πληθυσμός έχει διασταυρωθεί με κοινές κατσίκες. Το κυνήγι τους απαγορεύεται αυστηρά.

    Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει αρκετές απεικονίσεις του κρι-κρι. Μερικοί ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι το ζώο λατρευόταν κατά την αρχαιότητα. Στο νησί, τα αρσενικά ονομάζονται συχνά «αγρίμι» ( ελληνικά : άγριμι , δηλαδή «το άγριο»), ενώ το όνομα «σανάδα» ( ελληνικά : σανάδα ) χρησιμοποιείται για το θηλυκό. Το κρι-κρι είναι σύμβολο του νησιού, που χρησιμοποιείται πολύ στο τουριστικό μάρκετινγκ και στην επίσημη λογοτεχνία.

    Όπως αποδεικνύουν οι μοριακές αναλύσεις, το kri-kri δεν είναι, όπως πιστεύαμε προηγουμένως, ένα ξεχωριστό υποείδος αγριόγιδου. Μάλλον, είναι μια άγρια ​​οικόσιτη κατσίκα , που προέρχεται από τα πρώτα αποθέματα αιγών που εξημερώθηκαν στο Λεβάντε και σε άλλα μέρη της Ανατολικής Μεσογείου γύρω στο 8000-7500 π.Χ. Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύει ένα «στιγμιότυπο» σχεδόν δέκα χιλιάδων ετών της πρώτης εξημέρωσης κατσίκων.

    Κρητικά Μπλουζάκια ΚριΚρι

    Κρητικά μπλουζάκια

    WLC

    Χαρακτηριστικά

    T-Shirt
    100% βαμβακερό
    Non toxic
    Μεταξοτυπία
    Σιδερώνεται
    Χρώματα με βάση το νερό

    Μπορεί επίσης να σας αρέσουν

    Σχόλια (0)
    Δεν υπάρχουν κριτικές πελατών προς το παρόν.