Κομπολόι αιματίτης αχάτης
Κομπολόι αιματίτης αχάτης
Κομπολόι αιματίτης αχάτης
Ένα αδιαφανές, ψυχρό εξωτερικά κομπολόι, μέσα κόκκινο σαν το αίμα από όπου πήρε και το όνομα του.
Κομπολόι
Παρέχουμε ασφαλή λειτουργία περιήγησης στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα
Όλα τα προϊόντα αποστέλλονται με προσοχή στην συσκευασία
Παρέχουμε την δυνατότητα επιστροφής σε όλα μας τα προϊόντα.
Κομπολόι αιματίτης αχάτης
Κομπολόι
Κομπολόι
Ο αιματίτης είναι η κύρια βιομηχανική πηγή σιδήρου στο κόσμο. Είναι διαδεδομένο σιδηρούχο ορυκτό. Ο αιματίτης πήρε το όνομα του από τη λέξη “αίμα”. Όταν εξορύσσεται από το έδαφος είναι χαλυβδότεφρος ή σιδηρόμαυρος, αλλά όταν εκτεθεί στο οξυγόνο γίνεται κόκκινος. Είναι σημαντικός για την βιομηχανία και οι συλλέκτες εκτιμούν πάρα πολύ τα καλά δείγματα του.
Ο αιματίτης απαντάται σε αφθονία σε όλο το κόσμο. Δεν είναι το ορυκτό με την μεγαλύτερη συγκέντρωση σιδήρου στη δομή του ( αυτό συμβαίνει με το μαγνητίτη), αλλά είναι πιο άφθονος και συνεπώς αποτελεί την κύρια βιομηχανική πηγή σιδήρου. Μερικά από τα καλύτερα δείγματα αιματίτη χρησιμοποιούνται σε διάφορες μορφές τέχνης και στην κοσμηματοποιία, αλλά καθώς κατέχει το 6,5 στην κλίμακα Μος απαιτείται προσοχή για να μην χαραχθεί
. Οι κρύσταλλοι του αιματίτη μπορεί να είναι διευθετημένοι έτσι ώστε να σχηματίζουν ροζέτες ( σιδερένιο τριαντάφυλλο) ενώ οι κρύσταλλοι με πολύ ισχυρή λάμψη ονομάζονται ” Σπεκιουλαρίτης”. Το “specular” είναι λατινική λέξη και σημαίνει “κατοπτρικός” και αυτή ακριβώς η μορφή αιματίτη χρησιμοποιείται για την κατασκευή ανακλαστικών επιφανειών.
Ο αιματίτης καθαρίζεται σε υψικαμίνους για την παραγωγή αργού σιδήρου και κατόπιν τήκεται και χυτεύεται σε καλούπια για την παραγωγή χυτοσίδηρου, σφυρήλατου σιδήρου ή σε κράματα με άνθρακα και άλλα στοιχεία για την παραγωγή χάλυβα. Ο χυτοσίδηρος παράγεται από αργό σίδηρο με την επανάτηξή του σε μικρή υψικάμινο και τη χύτευση του σε καλούπια για την παραγωγή χελωνών σιδήρου.
Για τη μεταβολή της σύστασης προστίθενται παλιοσίδερα ή χάλυβας. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή εξαρτημάτων και κυλίνδρων μηχανών, σωλήνων και καλοριφέρ. Ο σφυρήλατος σίδηρος είναι σίδηρος που έχει καθαριστεί για να γίνει σκληρός και ανθεκτικός στη σκουριά και τις υψηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται για διακοσμητικές σιδηροκατασκευές, ήλους, κοχλίες, σωλήνες, αλυσίδες και άγκυρες.
Ο χάλυβας κατασκευάζεται από αργό σίδηρο και σφυρήλατο σίδηρο με την μέθοδο Μπέσεμερ, ή οποία περιλαμβάνει την τήξη του σιδήρου και κατόπιν την οξείδωση του με τη διοχέτευση αέρα που περνά μέσα από οπές στο κάτω μέρος ενός δοχείου που λέγεται μετατροπέας Μπέσεμερ. Οι σκουριές και ο πλεονάζων άνθρακας, που επιπλέουν στην επιφάνεια, αφαιρούνται και ο χάλυβας χύνεται σε καλούπια και αφήνεται να κρυώσει.
Ο αιματίτης ανήκει στην ομάδα των οξειδίων ορυκτών. Είναι οξείδιο του μεταλλικού στοιχείου σίδηρος και κάθε μόριο της ένωσης περιέχει πάντοτε δύο άτομα σιδήρου και τρία άτομα οξυγόνου. Ο αιματίτης εμφανίζεται συνήθως σε συμπαγές μάζες και η επιφάνεια του μπορεί να είναι λαμπερή ή γεηρά (χωμάτινη), ανάλογα με το υλικό που την περιβάλλει. Ο αιματίτης έχει μια χαρακτηριστική μεταλλική λάμψη.
Οι κρύσταλλοι του (που ανήκουν στο πολύπλοκο τριγωνικό σύστημα) μοιάζουν συχνά με πινακοειδή ή εξάπλευρα σχήματα (εξάγωνα), με δύο ή περισσότερες παράλληλες έδρες. Ο αιματίτης μπορεί επίσης να εμφανίζεται σε στυλοειδείς, λεπτοστρωματόδεις, ή μεγάλες φυλλώδεις μάζες, σε νεφροειδή και μαστοειδή σχήματα και σε βοτρυοειδή συσσωματώματα.
Ο αιματίτης είναι αρκετά σκληρό ορυκτό (κατέχει το 5 και 6 της κλίμακας Μος). Μολονότι όμως δεν χαράσσεται με μαχαίρι, οι συλλέκτες πρέπει να μη χτυπούν τα δείγματα τους γιατί ο αιματίτης δεν είναι αρκετά ανθεκτικός σε τέτοιου είδους πιέσεις.
Ο αιματίτης είναι πρωτογενές και δευτερογενές ορυκτό. Όταν είναι πρωτογενές (δηλαδή ορυκτό που δεν εξ αλλοιώθηκε) απαντάται κυρίως ως επουσιώδες ορυκτό σε πυριγενή πετρώματα και σε υδροθερμικές φλέβες, καθώς και σε ιζηματογενή πετρώματα. Ο αιματίτης απαντάται ως δευτερογενές ορυκτό όταν καθιζάνει από πλούσια σε σίδηρο νερά. Όταν συμβαίνει αυτό ο αιματίτης αντικαθιστά παλαιότερα ορυκτά.
Όταν βρίσκεται σε ιζηματογενή πετρώματα όπως ο ασβεστόλιθος, ο αιματίτης εμφανίζεται με δύο μορφές, είτε ως συγκολλητικό υλικό μεταξύ διαφόρων άλλων ορυκτών είτε με την μορφή λεπτών σφαιρικών κόκκων πάνω σε μια λεπτή βάση (μήτρα).
Το επιστημονικό όνομα αυτών των κόκκων είναι Ωόλιθοι, δηλαδή “λίθοι που μοιάζουν με αβγά”. Ο αιματίτης είναι πλούσια κατανεμημένος σε όλο το κόσμο. Στρωματοποιημένοι σχηματισμοί σιδήρου, χρονολογούμενοι από το Προκάμβριο, αποτελούν τα πιο σημαντικά κοιτάσματα αιματίτη στη Μίνα Ζεράις της Βραζιλίας, στο Κεμπέκ του Καναδά, στις όχθες της λίμνης Σουπίριορ των ΗΠΑ και στην κεντρική Βενεζουέλα.
Ωραίοι κρύσταλλοι αιματίτη υπάρχουν στην Γερμανία, στον Άγιο Γκοτθάρδο στην Ελβετία, στο Βεζούβιο και στην νήσο Έλβα στην Ιταλία, και στο Κλίτορ Μουρ της Κουμπρία, στην Βρετανία. Στην Ελλάδα απαντάται στη Σέριφο, στη Λακωνία, στην Αττική, στο Λαύριο, στη Λάρυμνα κ.α
Ο Αιματίτης απορροφάει την αρνητική ενέργεια και μας ηρεμεί σε περιόδους στρες ή άγχους. Ο Αιματίτης είναι ένας πολύ προστατευτικός λίθος και σας βοηθάει να μείνετε γειωμένοι σε πολλές περιπτώσεις. Ο αιματίτης είναι επίσης καλός για την εργασία με το τσάκρα της βάσης, βοηθώντας να μετατρέψει τις αρνητικές ενέργειες σε μια πιο θετική δόνηση.
Ο Αιματίτης βοηθά στην ανάγκη ισορροπίας ή όταν έχουμε δυσκολία εστίασης ενέργειες. Ο Αιματίτης είναι επίσης χρήσιμος σε νομικές καταστάσεις, και πιστεύεται ότι ενισχύει την αυτοπεποίθηση.
Ο αχάτης είναι μια μη καθαρή μορφή χαλκηδόνιου. Ο χαλκηδόνιος είναι μια πολύ συμπαγής μορφή χαλαζία που κρυσταλλώνεται σε μικροσκοπικούς κρυστάλλους. Ο αχάτης διακρίνεται από το χαλκηδόνιο από τις χρωματισμένες ζώνες του, που προκαλούνται από διάφορα εγκλείσματα στη δομή του πετραδιού.
Αυτές οι ζώνες δεν είναι συνήθως ορατές όταν βγάζουμε τα δείγματα αχάτη από το έδαφος (πολλά από αυτά κρύβονται μέσα σε μεγάλους κρυστάλλους χαλαζία), αλλά όταν σπάζουν τα εξωτερικά στρώματα αποκαλύπτονται τα συνήθως ωραία και ομόκεντρα στη μορφή σχέδια. Τα καλύτερα από αυτά τα σχέδια καθιστούν τον αχάτη ένα εξαιρετικά πολύτιμο πετράδι.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχάτη:Το Αχατοποιημένο ξύλο: είναι απολιθωμένο ξύλο όπου η οργανική του ύλη αντικαταστάθηκε από αχάτηΟ αχάτης Οχυρό: έχει κανονικά διευθετημένα στρώματα γύρω από την περίμετρο του, που μπορεί να μοιάζουν με φρούριο όπως το βλέπουμε από τον αέρα.
Ο Βρυοαχάτης: είναι διαφώτιστος και μολονότι μπορεί να είναι άχρωμος είναι πιο συχνά λευκός ή γκρι στο χρώμα με μαύρα βρυώδη ή δενδρικά εγκλείσματα. Αυτά τα εγκλείσματα προκαλούνται από την παρουσία προσμίξεων οξειδίου του σιδήρου και του μαγγανίου στη δομή του πετραδιού.
Ο Όνυχας: είναι μια άλλη μορφή αχάτη με ευθείες, παράλληλες λωρίδες που διατρέχουν κάθετα ή και οριζόντια ολόκληρη την επιφάνεια του πετραδιού. Χρησιμοποιείται πολύ στα παντατίφ και στις καρφίτσες, στις οποίες σκαλίζονται ανάγλυφα σχέδια, τα γνωστά “καμέο”.
Οι χρήσεις του Αχάτη
Ο αχάτης κόβεται συχνά σε λεπτές πλάκες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά ή στιλβώνονται έντονα για καρφίτσες και παντατίφ. Καθώς ο αχάτης απορροφά υγρά ( είναι πορώδης) μπορεί εύκολα να βαφεί ή να εμποτιστεί με χρώμα για να ενισχυθεί το φυσικό του χρώμα και να αυξηθεί η εμπορική του αξία.
Πολλά από τα φθηνότερα κομμάτια που πωλούνται στα καταστήματα (σ’ αυτά περιλαμβάνονται ο πολύ κοινός αχάτης και ο όνυχας που παρουσιάζονται ως μάρμαρα) έχουν υποβληθεί σ’ αυτή την τεχνική επεξεργασία.
Φυσικά δεν έχουν όλοι οι αχάτες την εξαιρετική ζώνωση που δείχνουν οι φωτογραφίες εδώ, αλλά και τα λιγότερο θεαματικά δείγματα θεωρούνται πολύτιμα, όχι ως κοσμήματα, αλλά στη βιομηχανία. Ο αχάτης χρησιμοποιείται ευρύτατα ως λειαντικό για τη λείαν
Ο Βρυοαχάτης: είναι διαφώτιστος και μολονότι μπορεί να είναι άχρωμος είναι πιο συχνά λευκός ή γκρι στο χρώμα με μαύρα βρυώδη ή δενδρικά εγκλείσματα. Αυτά τα εγκλείσματα προκαλούνται από την παρουσία προσμίξεων οξειδίου του σιδήρου και του μαγγανίου στη δομή του πετραδιού.
Ο Όνυχας: είναι μια άλλη μορφή αχάτη με ευθείες, παράλληλες λωρίδες που διατρέχουν κάθετα ή και οριζόντια ολόκληρη την επιφάνεια του πετραδιού. Χρησιμοποιείται πολύ στα παντατίφ και στις καρφίτσες, στις οποίες σκαλίζονται ανάγλυφα σχέδια, τα γνωστά “καμέο”.
Οι χρήσεις του Αχάτη
Ο αχάτης κόβεται συχνά σε λεπτές πλάκες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά ή στιλβώνονται έντονα για καρφίτσες και παντατίφ. Καθώς ο αχάτης απορροφά υγρά ( είναι πορώδης) μπορεί εύκολα να βαφεί ή να εμποτιστεί με χρώμα για να ενισχυθεί το φυσικό του χρώμα και να αυξηθεί η εμπορική του αξία. Πολλά από τα φθηνότερα κομμάτια που πωλούνται στα καταστήματα (σ’ αυτά περιλαμβάνονται ο πολύ κοινός αχάτης και ο όνυχας που παρουσιάζονται ως μάρμαρα) έχουν υποβληθεί σ’ αυτή την τεχνική επεξεργασία.
Ο αχάτης αποτελείται από πυρίτιο και είναι μέλος της ομάδας των πυριτικών ορυκτών και πετραδιών. Ο αχάτης είναι, όπως και ο χαλαζίας του οποίου είναι μια από τις πολλές μορφές, οξείδιο του πυριτίου. ( Το πυρίτιο είναι το δεύτερο σε αφθονία μετά το οξυγόνο στοιχείο που υπάρχει στο φλοιό της Γης). Ο αχάτης διακρίνεται από το χαλκηδόνιο κυρίως από τις διάφορες έγχρωμες ταινίες που σχηματίζονται στην επιφάνεια του.
Ο αχάτης είναι επίσης λιγότερο σκληρός από τον χαλκηδόνιο, αλλά αυτό πιστοποιείται μόνο εμπειρικά, δηλαδή μπορούμε μόνο να παρατηρήσουμε : η διαφορά μεταξύ τους είναι τόσο μικρή ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να μετρηθεί με κάποιο επιστημονικά αποδεκτό βαθμό ακριβείας.
Ο αχάτης είναι πορώδης και όχι πολύ πυκνός. Έχει βάρος μόλις διπλάσιο από το βάρος ίσου όγκου νερού . Αν τον χτυπήσουμε με αιχμηρό αντικείμενο, δεν θραύεται κατά τα δομικά επίπεδα του (δηλαδή δεν έχει σχισμό) . Πάντως, θραύεται αφήνοντας ένα ιδιόμορφο κογχώδες σχέδιο που μοιάζει με κέλυφος οστράκου.
Προέλευση Αχάτη
Ο αχάτης απαντάται σε μικρούς αποστρογγυλεμένους βόλους (κονδύλους) ηφαιστειακής λάβας όπως ο βασάλτης, και κρυσταλλώνεται σε ομόκεντρες ή ακανόνιστες ζώνες που επενδύουν συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, με εναλλασσόμενες κόκκινες και λευκές αποχρώσεις. Ιστορικά, η πιο ονομαστή πηγή αχάτη ήταν το Ίνταρ Όμπερσταϊν στη Γερμανία, όπου βρέθηκαν δείγματα ποιότητας πετραδιού τουλάχιστον από το 1548.
Μολονότι, τα κοιτάσματα της εξαντλήθηκαν, αυτή η πόλη της Ρηνανίας εξακολουθεί να είναι και σήμερα το κύριο κέντρο στίλβωσης και σκαλίσματος αντικειμένων από αχάτη. Η πρώτη ύλη εισάγεται τώρα στην Γερμανία από τα τεράστια κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί κατά την τελευταία εκατονταετία στη Βραζιλία και στην Ουρουγουάη.
Χρώματα λευκό ή γαλακτερό λευκό, γκρι, μπλε, πράσινο, ροζ, κόκκινο, καφέ. Ο αχάτης φέρνει συναισθηματική, σωματική και νοητική ισορροπία. Έχει τη δύναμη να εναρμονίζει το γιν και το γιανγκ, τις θετικές και αρνητικές ενέργειες που κρατούν το σύμπαν στην θέση του. Δουλεύει αργά, αλλά φέρνει μεγάλη δύναμη. Τα πολλαπλά του στρώματα μπορούν να φέρουν στο φως κρυμμένες πληροφορίες.
Ο κρύσταλλος αυτός ξεπερνά την αρνητικότητα και την πικρία της καρδιάς. Θεραπεύει τον εσωτερικό θυμό, τονώνοντας την αγάπη και το κουράγιο για μια νέα αρχή. Ενθαρρύνει την ήρεμη περισυλλογή και αφομοίωση των εμπειριών της ζωής, οδηγώντας σε πνευματική ανάπτυξη και εσωτερική σταθερότητα.
Κομπολόι αιματίτης αχάτης
Κομπολόι αιματίτης αχάτης
Κομπολόι
Μπορεί επίσης να σας αρέσουν